whatsapp
Tel. 0561 61 26 15

Met de caravan of camper op vakantie? Hoe oud zijn uw banden!

Caravanbanden en camperbanden zijn één van de belangrijkste onderdelen en verdienen daarom extra aandacht.

 

Er bestaat geen wettelijke afkeurnorm voor banden op grond van de leeftijd. Het advies is wel om caravanbanden of camperbanden eens in de 6 jaar te laten vervangen. Heel vaak is het profiel nog niet versleten. De reden hiervoor is dat een caravan of camper vaak lang stilstaat, waarbij het volledige gewicht vaak op de banden rust.

Wil je ontheffing aanvragen om 100 km/u te mogen rijden in Duitsland dan moeten de caravanbanden jonger dan 6 jaar zijn.

Dit gewicht is vaak gelijk aan het gewicht van de auto, maar daarbij wordt de druk verdeeld over vier banden, bij een caravan slechts over twee banden!

Op de drukpunten kunnen op termijn vlakke kanten (flat spots) ontstaan, ofwel zwakke plekken in het rubber. Daarnaast kan uitdroging van de banden optreden, vooral als deze langdurig blootstaan aan UV straling. Uit de statistieken blijkt dat de kans op een klapband sterk toeneemt na zeven jaar. Derhalve het advies ze dan te vervangen.

Verzekeringsmaatschappijen controleren bij een schademelding, als gevolg van een klapband, ook de leeftijd van de caravanbanden of camperbanden en zouden mogelijk moeilijk kunnen doen als de band ouder is dan 6 jaar.

De leeftijd van de band kun je zelf controleren. Met een zogeheten DOT code op de band wordt het productietijdstip aangegeven. Deze code bestaat uit drie cijfers (vóór 2000) of vier (na 2000).

 

Wilt u graag weten hoe oud uw banden zijn kom dan gerust bij ons langs met uw caravan of camper.

 

 Meer informatie  www.bandveilig.nl