Winterbanden


Abs, airbags, xenonlicht en ga zo maar door, hiervoor wil de automobilist vaak wel extra betalen maar als 
het gaat om banden dan wordt dit vaak enorm onderschat. Heel erg opmerkelijk want bezuinigen op je
banden is ook bezuinigen op je veiligheid en die van je medepassagiers.

Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om meer grip en minder kans op slippen te bieden in winterse omstandigheden. Het profiel van een winterband is anders  vergeleken met het profiel van een zomerband
en de winterband heeft een andere zachtere rubbersamenstelling. 

Bij lagere temperaturen worden zomerbanden stugger en harder. Winterbanden blijven door hun structuur elastisch en flexibel ook bij lage temperaturen.Bij een temperatuur van + 7 graden zijn de prestaties van een winterband al hoger als een zomerband. Het profiel van een winterband is bovendien speciaal op winterse omstandigheden afgestemd, het heeft een zogenaamd ‘lossend’ effect waardoor het profiel weer vrij komt van de sneeuw. Tevens zorgt de winterband voor een snellere afvoer van water waardoor er ook geen problemen zijn met aquaplaning. Het comfort van de moderne hedendaagse winterband doet zeker niet onder voor de zomerband ze zijn net zo geruisloos.

Wij hebben zeer veel winterbanden uit voorraad leverbaar. Tevens kunt u bij ons ook terecht voor het huren van winterbanden. Wilt u geen set aanschaffen maar wel de veiligheid goed op uw wintersportbestemming aan te komen dan kunt u bij ons ook een set winterbanden huren. Tevens verhuren wij ook sneeuwkettingen. Let erop dat er  veel landen zijn met een verplichting voor winterbanden en sneeuwkettingen denk daarbij aan, Oostenrijk, Italie, Finland, Frankrijk, Zweden, Zwitserland. Denk er aan dat als u door Duitsland gaat reizen dat een correcte winteruitrusting verplicht is bij winterse omstandigheden.  Rijden in Duitsland. Kijk ook op de site van Vaco daar staan veel tips en artikelen over winterbanden en wet- en regelgeving voor personenwagens.

Veel gestelde vragen over winterbanden…


Vanaf wanneer moet ik met winterbanden rijden?

Vanaf  7 graden boven nul hebben winterbanden betere eigenschappen als zomerbanden omdat de rubbersamenstelling van de winterbanden soepel blijft bij lagere temperaturen waardoor grip en comfort gegarandeerd blijven. Een zomerband wordt bij lagere temperaturen hard waardoor hij het contact met de weg eerder verliest. Vooral bij sneeuw helpt zelfs het aanpassen van de snelheid niet bij een zomerband. Een winterband heeft speciale lamellen waardoor hij zich beter vastgrijpt in de sneeuw.

Welke winterbanden kies ik?

Neem winterbanden in de voorgeschreven standaard bandenmaat. Bij glad wegdek geldt een breed contactvlak met wegdek als een nadeel. Heb je dus bij je zomerbanden brede banden met velgen dan kun je in de winter beter de kleinst mogelijke voorgeschreven bandenmaat met daarbij behorende velgen nemen. Voor winterbanden mag een lagere snelheidscode banden worden genomen dan eigenlijk voor de auto is voorgeschreven. U bent dan wel verplicht om een sticker met daarop de toegestane maximale snelheid binnen het gezichtsveld van de bestuurder te plakken.
Kiezen van een bepaald merk kunt u het beste doen op grond van bevindingen in tests neem de band die goed scoort op de eigenschappen die men belangrijk vindt.
Uw bandenspecialist kan u ook verder adviseren en heeft alle tests zodat u kunt vergelijken.

Hoe hard kan ik met winterbanden rijden?

Dit hangt af van welk type winterband u kiest. Er zijn een aantal snelheidscoderingen bij winterbanden onder te verdelen in;
Q = tot 160 km per uur
T  = tot 190 km per uur
H = tot 210 km  per uur
V = tot 240 km  per uur

Laat u a.u.b. goed voorlichten door uw bandenspecialist om misverstanden te voorkomen.

Ik vind winterbanden veel te duur in aanschaf..

In de periode dat u winterbanden rijd slijten u zomerbanden niet.
Mochten er door winterse omstandigheden een ongeluk gebeuren dan bent u vaak veel duurder uit als een set winterbanden.
Als u uw winterbanden op stalen velgen laat monteren houdt u uw lichtmetalen velgen netjes en worden ze niet door pekel aangetast of beschadigd bij een eventuele slippartij als het glad is.

Kan ik ook met twee winterbanden rijden?

Nee, en waarom niet. Een auto met voorwielaandrijving en alleen winterbanden op de voorwielen rijdt met een bepaalde snelheid op de bocht af, vaak te hard omdat men met gewoon rechtuit rijden geen last heeft, eerst gaat het nog goed maar als het gewicht van de auto in de bocht op de achterwielen komt te liggen ontstaat er een gebrek aan grip waardoor de achterkant van de auto gaat ‘uitbreken’. We hoeven u niet te vertellen wat het gevolg kan zijn van zo’n slippartij.

Ook al heeft u een 4 wiel aangedreven auto, wat zeker voordelen oplevert moedigen wij u ook zeker aan om ook winterbanden te gebruiken. Het vergroot u plezier in het rijden in de winter want het versnellen op gladde wegen zal geen problemen opleveren maar als u moet remmen of draaien heeft u zeker baat bij winterbanden. Aangezien 4 wiel aangedreven auto’s meer wegen dan 2 wiel aangedreven auto’s hebben ze ook meer tractie nodig op de weg. Ook al heeft u voertuig ABS, tractiecontrol of een systeem van de voertuigstabiliteit of een 4 wiel aandrijving heeft, het zij de banden die onder een voertuig zitten die echt de tractie verstrekken.

Hoeveel profiel moet er op mijn winterbanden zitten om veilig op wintersport te gaan?

Wij adviseren iedereen om hiervoor een minimale profieldiepte van 4 mm aan te houden en in veel landen is dit ook het minimum voor winterbanden.

Als ik winterbanden heb, moet ik dan ook nog sneeuwkettingen meenemen?

Ja, in de meeste wintersportlanden zijn sneeuwkettingen verplicht. Wij adviseren u dan ook om dit te doen want een boete is vaak duurder dan de aanschaf van sneeuwkettingen. Wilt u geen sneeuwkettingen aanschaffen bieden wij u ook de mogelijkheid om ze bij ons te huren.


Ik wil mijn banden / velgen opslaan, hoe doe ik dat ?
  • Markeer de positie van de banden als u ze demonteert zodat u ze de volgende winter eventueel van voren naar achteren om kunt zetten om een gelijkmatige slijtage te bewerkstelligen.

  • Maak de banden en velgen goed schoon alvorens u ze opslaat om oxidatie te beperken.

  • Laat u de banden op de velgen zorg dan dat de spanning in orde is als u ze opbergt.

  • Bewaar ze koel , droog en donker.Winterbanden maken meer herrie als zomerbanden.

Winterbanden maken vandaag de dag niet of nauwelijks meer herrie als zomerbanden. Door het profiel van de winterband van vroeger was dit nog wel eens het geval maar door de speciale rubbermengsels en de loopvlakpatronen van tegenwoordig zijn de meeste bandenfabrikanten erin geslaagd om het geluidsniveau tot een minimum te beperken.


Wilt u nog meer informatie over winterbanden of andere zaken dan kunt u altijd vrijblijvend bij ons binnenlopen of bellen , het team van Woco staat u graag te woord.